vrijdag 31 oktober 2014

klas 4 - eindopdracht H1

Maatschappelijk of psychologisch benaderen wat is beter?

Hiervoor moet natuurlijk eerst even duidelijk gemaakt worden wat het is. Als je iemand of iets maatschappelijk benaderd kijk je naar hoe iets of iemand betrekking heeft voor de maatschappij. Terwijl bij psychologisch je ook kijkt naar de gedachte van iemand en de gedachte achter iets.  

In een verhaal vind ik dat dor het psychologisch te benaderen je veel meer begrijpt waarom er iets gedaan wordt. Hierdoor speelt het er dus niet alleen in mee of dat gene gedaan is maar ook de reden er voor en de gedachte erachter.
Als het psychologisch benadert wordt kun je het veel beter herkennen en kun je je ook beter identificeren.

Daarnaast is het dagelijks leven ook veel beter om iets of iemand psychologisch te benaderen. Stel je eens voor in de krant staat: “Jongen bedreigt medeleerlingen!” Jij zult meteen denken die jongen is gek, maar als je dan later leest dat deze jongen heel erg gepest wordt door een groepje mensen, en dat hij het zo zat was dat je een pistool meeneemt en de pesters bedreigt.
Dan is het voor jou ook begrijpelijk waarom die jongen het deed en zal jij ook begrijpen dat die pesters niet het slachtoffer zijn maar de oorzaak. Dit verandert heel de zaak.


Dus door psychologisch te benaderen wordt het begrijpelijk waarom iets gedaan is en is het voor jou herkenbaarder. Zo is het ook in het dagelijks leven dingen psychologisch te benaderen omdat je anders maar de helft van datgene mee krijgt. 

zondag 5 oktober 2014

klas 4 verwerkingsopdracht (een vlucht regenwulpen)

Opdracht 2: Schrijfopdracht
Deze opdracht heb ik samen met Paul Spelbrink en Tijn Smits gemaakt. 

‘Vaak staar ik naar de spitse toren en verlang ik naar het dorp maar ik ben ook bang voor het dorp.’ Dit citaat uit Een Vlucht Regenwulpen is voor ons het hele boek in een zin. Toen wij dit boek gelezen hadden, waren we het er meteen over eens dat het realistisch, uitdagend en ook gevoelig was. Wij vinden het een erg mooi boek, vanwege de gedetailleerde manier van beschrijven.

Realistisch
Het boek is erg realistisch, dit komt ook doordat het boek gedeeltelijk een autobiografie is. Natuurlijk zijn sommige dingen wel groter, zieliger of mooier gemaakt, maar dat heeft weinig invloed. Het is daardoor zelfs leuker om te lezen.
Er is in het boek veel aandacht voor details. Ook hierdoor wordt het boek een stuk realistischer. We vinden het vooral mooi hoe de kleine alledaagse dingen zijn beschreven, zo uitgebreid.
Doordat het boek zo realistisch is, is het boek ook erg herkenbaar als lezer. Niet zozeer omdat je die gebeurtenissen ooit hebt meegemaakt, maar omdat het zo is geschreven dat het net is alsof je erbij bent wanneer het zich allemaal afspeelt.

uitdagend
Wij vinden dit boek niet alleen realistisch, maar ook heel uitdagend. Het heeft dan wel weinig onbekende woorden en de zinnen zijn relatief kort, maar toch is het boek absoluut niet saai. Maarten maakt in zijn boek veel gebruik van beeldspraak, ook is het boek af en toe een beetje poëzie-achtig geschreven. "In deze ruimte heb ik de zomer gevangen. Insecten zoemen loom in de vochtige warmte." Meteen start Maarten zijn verhaal op een fantasie-achtige en poëtische manier.
Ook aan de titel is te merken dat in dit boek inderdaad veel beeldspraak wordt gebruikt. "Een vlucht regenwulpen". Deze titel wordt pas duidelijk later in het boek. " Aan het eind van de middag richt ze plotseling haar hoofd even op en twee korte zuchten ontspannen haar en haar hoofd glijdt opzij en op het zelfde moment zie ik een vlucht regenwulpen voorbij gaan boven het donkere riet. Regenwulpen zijn zo zeldzaam, zo bijzonder dat ik naar het raam toe wil rennen, maar ik doe dit niet, ik denk alleen maar: ze is gestorven op het moment dat de regenwulpen over kwamen en die gedachte troost me, vreemd genoeg. "
Het boek is ook uitdagend om te lezen doordat er veel flashbacks in voorkomen. Doordat het boek een goede structuur heeft, wordt het door de flashbacks gelukkig niet verwarrend.

Gevoelig
Als laatste zijn wij van mening dat het boek ook erg gevoelig is. Dit komt onder andere doordat je de gedachten van de hoofdpersoon heel goed meekrijgt. Je zit als lezer af en toe bijna in het hoofd van maarten. Wat het boek ook gevoelig maakt, is dat maarten zijn angsten heel mooi beschrijft af en toe.
Daarnaast komen zijn gevoelens zelf goed naar voren in het boek. Dat vinden wij ook erg goed gedaan door Maarten, omdat het lastig is om dat te verwoorden en op te schrijven.

Al met al vonden wij het een erg goed boek. Het is een aanrader voor iedereen die van een uitdaging houdt.